Każde wino powinno być serwowane po odpowiednim schłodzeniu, dopiero wtedy możliwe jest pełne wyeksponowanie wszystkich znajdujących się w nim aromatów. Jestem restauratorem dopiero od dwóch lat, uczę się całej sztuki od najlepszych właścicieli restauracji w moim mieście. Mam małą restauracyjkę w włoskim stylu.
Lodówka na wino do mojej restauracji
Moi goście często do obiadu, kolacji zamawiają dobre włoskie winko. Zamówiłam ostatnio w winiarni sporo nowych gatunków wina. Mam jednak problem bo nie mam miejsca w lodówkach na przechowywanie tylu butelek wina. Potrzeba była mi pilnie sprawdzona lodówka na wina. Każdy rodzaj wina ma inne wymagania odnośnie preferowanej temperatury przechowywania. Dlatego też kupiłam specjalną chłodziarkę do wina podzieloną na strefy. W każdej z nich mogłam ustawić inną temperaturę. Była to idealna winiarka do przechowywania białego, czerwonego, różowego i musującego wina. Była ona droższa od zwykłej lodówki na wino ale warto było, bo w jednym mogłam chłodzić różne gatunki wina. Moja lodówka była bardzo nowoczesna, wyposażona w drzwi, które domykają się automatycznie. Dzięki temu mogłam uniknąć niechcianej sytuacji, w której temperatura mogła wzrosnąć. Zarówno w lokalach małej gastronomii, jak i w każdym domu z pewnością takie zamknięcie lodówki na wino jest bardzo wygodne i praktyczne. Na rynku są dostępne lodówki wolnostojące, do zabudowy, do powieszenia na ścianę.
Moim zdaniem lodówki na wino to doskonały wybór dla właścicieli np. restauracji i hoteli. Winiarki na wina sprawdzają się także w prywatnych domach jako doskonały dodatek do większych lub mniejszych kolekcji butelek. Nie da się ukryć, że schłodzony trunek smakuje najlepiej. Chłodziarka w mojej restauracji sprawdziła się idealnie.